joi, 29 iulie 2021

factorilor naturali de cură (apă, nămoluri, clima, aerul, mişcarea apelor, flora şi fauna)


Ca specialitate medicală terapeutică, balneologia presupune utilizarea factorilor naturali de cură (apă, nămoluri, clima, aerul, mişcarea apelor, flora şi fauna), precum şi mijloace terapeutice (căldură, lumină, energie electrică, electromagnetică, mecanică).

        În zilele noastre, Europa Centrală şi de Est, cu staţiuni balneo-climaterice datorate reliefului complex şi variat, sub imboldul adepţilor mediului curat, sănătos şi natural, valorifică la maximum remediile naturale, foarte ieftine.

        În restul Europei, ţările ce nu beneficiază de staţiuni complexe şi bogate în factori naturali au centre regionale care valorifică, totuşi, câţiva metri pătraţi de nisip, fluxul şi refluxul mării sau pur şi simplu soarele şi aerul. Aici, la un nivel înalt de eleganţă şi modernitate se adaugă masajul divers, kinetoterapia variată, aparatura performantă, care imită naturalul, prevenind, tratând sau recuperând boli complexe.

        În vestul Europei şi peste Ocean, Centrele de întreţinere şi reabilitare pun accentul pe masaj şi mişcare.

        În toate ţările civilizate şi intens industrializate, binecunoscuta pauză de prânz este obligatoriu completată cu program de mişcare şi gimnastică pentru decontracturare şi deconectare, în vederea creşterii randamentului în muncă.

        Tot în ţările avansate, datorită educaţiei medicale, cât şi a interesului omului de rând de a fi sănătos, dar şi datorită medicilor de familie, orice pacient este dirijat într-un Serviciu de întreţinere-reabilitare.

        Orice intervenţie terapeutică de specialitate medicală, chirurgicală, psihologică este urmată şi validată de o recuperare funcţională, într-un centru de profil.

        Carenţa actuală din cultura generală a corpului medical românesc face ca balneofizioterapia, climatologia, medicina fizică, cultura fizică medicală să nu-şi găsească un loc înrădăcinat în preocuparea şi practica profesională.

        Din fericire, cunoştinţele populare despre valoarea benefică a factorilor naturali, precum şi tradiţia că fiecare om care munceşte trebuie să meargă „la băi" pentru refacere, iar copiii să se călească, mai face ca serviciile de balneologie să funcţioneze.


 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic