joi, 22 iulie 2021

Previne cariile copiilor


Cum prevenim cariile copiilor

        O igiena corectă și o alimentație săracă în zaharuri, dar bogată în vitamina A, C și D vor ajuta pe copil să aibă o dantură sănătoasă.

        Principalul vinovat de apariția cariilor dentare este placa dentară, o substanță lipicioasă produsă de bacteriile din gură.    Când placa dentară vine în contact cu zahărul, se produce un acid care atacă smalțul dentar (stratul tare de pe suprafața dinților) și se creează mici găuri care se măresc și devin cavități.     Cu cât se consumă mai multe dulciuri, cu atât se va produce mai mult acid care atacă smalțul dentar și determină apariția cariilor. De aceea, este bine să fie evitate alimentele dulci.

        Nu folosiți niciodată suzete înmuiate în miere sau zahăr și nu îndulciți mâncarea sau lichidele pe care le dați copilului.   Sucurile de fructe trebuie diluate și date fără să fie îndulcite.

        Verificați compoziția alimentelor și băuturilor din comerț; controlați conținutul lor în zaharuri „ascunse" – substanțe a căror denumire se termină în „oză".

        Unele zaharuri sunt naturale sau parte integrantă din alimente (de exemplu, lactoza, care este zahărul natural al laptelui).

        De aceea, nu este întotdeauna este ușor sa identificați zaharurile adaugate unui aliment.

        Este bine să vă sfătuiți cu medicul asupra alimentelor care nu sunt recomandate copiilor.

        Pe măsură ce copilul crește, limitați cât mai mult gustările dulci dintre mese. Încercați să împuținați dulciurile la o singură porție pe zi, ca desert și periați dinții copilului după fiecare aliment dulce.

        Gustați produsele comerciale pe care le dați copilului.

        Dacă sunt foarte dulci, atunci știți sigur că s-a adăugat zahar sau îndulcitor.

        Fiți foarte atentă cu produsele pe care scrie „conținut scăzut de zahăr", pentru că de multe ori acestea conțin cantități mari de îndulcitori artificiali care pot fi dăunători pentru copil și oricum nu protejează împotriva cariei dentare.

        Alimentația are un rol extrem de important în dezvoltarea unor dinți sănătoși, care vor fi mai rezistenți la apariția cariilor. Două ingrediente sunt absolut necesare pentru a asigura dezvoltarea unor dinți și oase de bună calitate: calciul și vitamina D (care este necesară pentru absorbția calciului din alimente).

        Cele mai bune surse de calciu sunt laptele și produsele lactate, ouăle, pâinea, legumele verzi, fasolea, mazărea, fructele, conservele de pește.

        Vitamina D este denumită și „vitamina soarelui", deoarece organismul uman poate produce și poate stoca această vitamină când este expus la soare.

        Sursele alimentare de vitamina D sunt laptele integral, untul, peștele. Se recomandă ca toți copiii până la 18 luni să primească vitamina D zilnic, iar după această vârstă, până la 12-15 ani, să primească vitamina D în sezonul rece (din septembrie până în aprilie), preferabil în asociere cu vitamina A.

        Există o legatură directă între vitamina D și absorbția de calciu. Calciul este extrem de important pentru dezvoltarea oaselor și a dinților. Cercetările au arătat că la copilul între 6 luni și 3 ani există riscul deficitului de calciu din cauza ratei mari de depunere în oase la această vârstă.

        Este bine de știut că o dietă corectă și o igienă bucală bună pot reduce incidența cariei dentare la copii.

        Placa apare o dată cu primul dinte. De aceea, curățarea dinților trebuie începută odată cu erupția dentară.

        Înainte de apariția dinților, puteți începe cu masajul blând, zilnic al gingiei, folosind o periuță moale de dinți sau o periuță specială de gingii. Aceasta va ajuta la întărirea gingiilor și la obișnuirea copilului cu igiena dentară.

----------------------

 


 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic