miercuri, 27 august 2014

TULBURARI FUNCTIONALE ALE GLANDELOR SUDORIPARE

TULBURARI FUNCTIONALE ALE GLANDELOR SUDORIPARE
Alterarile functionale ale glandei sudoripare se numesc hidroze. Dupa caracterul tulburarilor functionale distingem : hiperhidroza, cand secretia sudorii este exagerata si anhidroza cand este scazuta sau lipseste.
Hiperhidroza
Hiperhidroza poate fi generalizata sau localizata.
In hiperhidroza generalizata hipersecretia sudorii variaza individual si regional. Secretia este mai pronuntata pe frunte, pe pielea capului, pe piept si spate, pe regiunile seboreice. Hipersecretia sudorala este generalizata, cand indeplineste rolul de termoreglare in eforturi fizice grele, la o temperatura urcata a mediului extern si boli febrile. Se observa o hiperhidroza generalizata in hipertiroidism si eritrodermii cronice.
 
Hiperhidroza localizata.
Hiperhidroza picioarelor se traduce printr-o secretie abundenta a plantei si spatiilor interdigitale. Stagnarea secretiei macereaza stratul cornos, asa incat talpa are o culoare alba. Pe acest fond, orificiile glandelor apar ca niste depresiuni crateriforme. La eforturi, la mers, pielea straturilor macerate se desface, dand loc la eroziuni superficiale.
Sudoarea degaja un miros neplacut.
Hiperhidroza mainilor se observa des la indivizii emotivi. Suprafata palmelor si degetelor este constant umeda, producand neajunsuri in executarea unor profesii. La muncitorii din vopsitoriile chimice, hiperhidroza mainilor este frecventa, fiind cauzata de spalarea mainilor cu clorat de calciu, folosit pentru indepartarea culorilor.
Hiperhidroza axiala se traduce printr-o secretie abundenta mirositoare. Aceasta sudoare poate pata lenjeria de corp. Frecvent se asociaza cu tricomicoza palmelina; uneori predispune la infectii stafilococice.
Se mai intalnesc hiperhidroza localizata in regiunea inghinala, perianala si uneori in legatura cu boli nervoae.
Hiperhidroza apare in urma unor reflexe pornite din sistemul nervos central, care produc prin vasodilatatie, exagerarea functiei secretoare.
Ca tratament general se administreaza medicamente inhibitoare ale sistemului neurovegetativ. Local igiena riguroasa, spalari frecvente cu apa si sapun. Se pot intrebuinta substante inhibitoare ale secretiei sudorale.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic