vineri, 13 mai 2022

Imunoterapia


        1. Imunoterapia
        Se referă la tratamente care utilizează propriul sistem imun al organismului pentru combaterea bolilor.
        Imuno-oncologia implică în mod specific imunoterapia îndreptată spre cancer.
        Imunoterapia include o varietate de tratamente care funcționează în moduri diferite: unele sunt destinate să stimuleze sistemul imun de apărare într-un mod general, altele ajută sistemul imun să recunoască și să atace celulele canceroase în mod specific.
        Agenții patogeni străini, cum ar fi bacteriile sau virusurile, intră în corpul uman și provoacă boli.
        Pentru a lupta împotriva acestora, sistemul imun produce anticorpi care se leagă de antigene și reduc boala.
        Spre deosebire de tratamentele tradiționale anticancerigene care țintesc celulele din tumori, medicamentele de imunoterapie stimulează sistemul imun al organismului să atace celulele canceroase pentru a opri sau încetini creșterea acestora sau pentru a limita capacitatea acestora de a se răspândi.
--------------------------

        2. Cum acționează imunoterapia 
        Sistemul imun apără și protejează organismul de infecții și boli.
        Este alcătuit din organe, celule speciale și substanțe care lucrează împreună pentru a identifica și combate germenii, cum ar fi virusurile sau bacterii sau celule anormale sau nesănătoase care provoacă boli, cum ar fi cancerul.
        Germenii și celulele canceroase au molecule pe suprafața lor (numite antigene) care activează sistemul imun pentru a le găsi și distruge.
        Unele celule canceroase se pot „ascunde" de sistemul imun, pentru că se aseamănă foarte mult ca celulele normale.
        În unele cazuri, sistemul imun poate găsi celule canceroase, dar nu este suficient de puternic pentru a le distruge pe toate.   Unele celule canceroase pot schimba chiar modul în care sistemul imun răspunde, astfel încât acesta să nu funcționeze corect.
        Dacă imunoterapia este adecvată pentru tratarea cancerului, se vor administra medicamente care întăresc sistemul imun.
        În funcție de tipul cancerului, imunoterapia poate fi prescrisă împreună cu alte terapii.
---------------------------------
        3. Imunoterapia este folosită pentru:
•       a opri sau încetini dezvoltarea cancerului;
•       a opri răspândirea cancerului în alte părți ale corpului;
•       a ajuta sistemul imun să lucreze mai bine pentru a distruge celulele canceroase;
•       a distribui toxinele direct la nivelul celulelor canceroase.
•       Tipuri de imunoterapie
•       Anticorpii monoclonali
•       Vaccinurile
•       Imunoterapii nespecifice
•       Terapia cu virus oncolitic
•       Terapia cu celule T
        --------------------------
        4. Vaccinurile
        Vaccinurile împotriva cancerului sunt substanțe administrate oamenilor pentru a preveni dezvoltarea cancerului sau pentru a trata cancerele existente prin întărirea și optimizarea răspunsului imun al organismului împotriva tumorilor.
        Exemple de vaccinuri preventive împotriva cancerului sunt cele care protejează împotriva infecției cu virusul papiloma uman (HPV), care cauzează cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, inclusiv cancere ale gurii și gâtului.
        Cercetătorii testează vaccinuri experimentale de tratament pentru o varietate de tipuri de cancer, inclusiv melanom, tumori cerebrale, cancer de sân, cancer renal, leucemie și altele.
        Cele mai multe vaccinuri sunt administrate pentru a preveni o boală (inclusiv unele virusuri care pot provoca tumori maligne).
        Vaccinurile pot fi folosite pentru a ajuta organismul să lupte împotriva cancerului, să limiteze sau să încetinească puterea cancerului de a se răspândi sau pentru a preveni o recurență, deoarece sistemul imun are o „memorie" a modului în care a luptat împotriva bolilor în trecut.
---------------------------
        5. Administrarea imunoterapiei
        Imunoterapia poate fi administrată în moduri diferite: sub formă de pilule sau capsule care sunt înghițite (oral), prin injectarea în vene (intravenos) sau aplicate pe piele (topic).
        Unele medicamente pentru imunoterapie pot fi administrate numai în spital, iar altele pot fi administrate și la domiciliu.
        Imunoterapia se bazează pe un program stabilit, sau un protocol, în funcție de tipul cancerului, de stadiu, de starea generală de sănătate a pacientului. După fiecare sesiune de tratament urmează o perioadă de recuperare.
        Deși poate fi administrată ca atare, independent, de multe ori se administrează în combinații cu alte terapii, ca radioterapia sau chimioterapia.
------------------------------
        6. Efecte secundare ale imunoterapiei
        Majoritatea efectelor secundare ale imunoterapiei sunt ușoare și se reduc odată ce organismul devine obișnuit cu medicamentul. Dacă reacțiile adverse sunt severe, medicul poate întrerupe tratamentul pentru o perioadă de timp sau poate ajusta doza.
        Efectele secundare ale imunoterapiei depind în principal de:
•       tipul de medicament, combinația de medicamente sau combinația de tratamente folosite;
•       doza medicamentului;
•       modul în care se administrează medicamentul (de exemplu, oral sau intravenos);
•       starea generală de sănătate a pacientului.
        De asemenea, efectele adverse diferă de la un organism la altul, independent de tipul cancerului, de stadiul bolii, de vârsta pacientului sau starea lui de sănătate.
        Principalele efecte adverse ale imunoterapiei sunt:
•       Simptome asemănătoare gripei - Este posibil să aveți febră, frisoane, dureri musculare și articulare sau durere, greață, vărsături sau pierderea apetitului. Aceste simptome apar adesea imediat după tratament. Dispar de obicei de la sine odată ce organismul se obișnuiește cu medicamentul.
•       Oboseală - Oboseala este o problemă comună, temporară care apare  în cazul unor tipuri de imunoterapii. De obicei, depinde de doza de medicament
•       administrată.
•       Reacții cutanate - Unele medicamente pentru imunoterapie pot cauza o erupție cutanată și pot cauza mâncărimi (prurit). De obicei, reacțiile apar în timpul tratamentului și pot dura ulterior după încetarea tratamentului. Uneori pot apărea astfel de reacții în locul de puncționare venoasă, și pot apărea chiar umflături, înroșire, mâncărime, erupție cutanată și durere.
----------------------------------
        7. Care sunt beneficiile imunoterapiei?
        Există multe motive pentru care imunoterapia poate fi o alegere bună.
        Imunoterapia poate funcționa atunci când alte tratamente nu dau randament. Unele tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de piele) nu răspund bine la radiații sau chimioterapie, dar încep să dispară după imunoterapie.
        Imunoterapia poate crește eficiența altor terapii împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia.
        Produce mai puține efecte secundare decât alte tratamente.      Acest lucru se datorează faptului că vizează doar sistemul imun, nu toate celulele din corp.
        De asemenea, riscul de recidivă canceroasă după imunoterapie este mai redus.
        În cazul administrării imunoterapiei, sistemul imun învață să depisteze rapid celulele canceroase care ar putea reveni.         Aceasta se numește imunomemorie și poate ajuta la reducerea riscului de reapariție a cancerului în organism.
---------------------------------------
        8. Care sunt riscurile imunoterapiei
        Deși are numeroase beneficii, poate avea și unele efecte nedorite, ca orică formă de terapie, de altfel.
        Locul de injectare a medicamentului poate deveni roșu, inflamat, cu mâncărimi sau dureri.
        Unele tipuri de imunoterapie pot cauza febră, frisoane și oboseală, pot face ca sistemul imunitar să atace organe precum inima, ficatul, plămânii, rinichii sau intestinele, deși mai sunt necesare cercetări în acest sens.
        În unele cazuri, imunoterapia durează mai mult timp decât alte tratamente și nu prezintă eficiență de fiecare dată, ca orice tip de tratament, de altfel.
        De multe ori răspunsul este doar parțial, adică tumora nu mai crește, dar nu dispare.  În plus, organismul se poate obișnui cu tratamentul și medicamentele pot să nu mai aibă efect asupra celulelor canceroase.

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic