miercuri, 7 decembrie 2016

Metabolismul si imbatranirea


Metabolismul, un proces al corpului uman de neinteles care socheaza multe persoane trecute de 35 de ani. Multi oameni considera incetinirea metabolismului ca o reactie normala la faptul ca au imbatranit

Cu toate acestea adevarul e ceva mai linistitor. Intr-adevar organismele noastre sufera diferite schimbari pe masura ce imbatranim ceea ce duce si la o incetinire a metabolismului insa cu toate acestea putem evita acumularile de kilograme dupa o anumita varsta.

De fapt ce este metabolismul? Este procesul prin care corpul nostru arde calorii si este alcatuit din 3 componente : ritmul metabolic de odihna, efectul termic al alimentatiei si activitatea fizica.

Ritmul metabolic de odihna este energia pe care o folosim atunci cand ne odihnim pentru a mentine functiile vitale cum ar fi respiratia sau somnul. La majoritatea oamenilor s-a stabilit ca in jur de 60-70% din energia totala se duce pe mentinerea functiilor vitale, adica o femeie de 63 kg arde in jur de 1.450 de calorii. Datorita faptului ca muschii reprezinta tesutul metabolic activ al organismului, ritmul metabolic de odihna este aproape in totalitate determinat de masa de muschi a fiecarei persoane in parte. Majoritatea femeilor au mai multe grasimi raportat la cazul barbatilor, care au o masa musculara mai mare, ceea ce inseamna ca femeile au un metabolism mai lent decat al sexului tare, in medie cu 5-10 procente. Desi poate parea nedrept un barbat consuma mai multe calorii atunci cand sta pe canapea in fata televizorului decat o femeie care face exact acelasi lucru. Ritmul metabolic de odihna se reduce cu 2-3 procente la fiecare 10 ani pana la varsta de 30 de ani, ca rezultat direct al faptului ca masa musculara imbatraneste. Din fericire putem preveni aceasta imbatranire cu exercitii fizice regulate care au rolul de a mentine muschii in vigoare.

Efectul termic al alimentatiei reprezinta energia pe care o folosim pentru a arde calorii sau mai exact, energia pe care o folosim in timpul digestiei, absorbtia si metabolizarea alimentelor consumate. Spre exemplu atunci cand mancati un aliment ce are 110 calorii ar trebui sa stiti ca 10 calorii sunt folosite pentru digestie. Chiar si atunci cand savurati o cina intr-un restaurant ar fi indicat sa comandati preparate usoare, care sa nu dea prea mult de furca stomacului. Salatele si fructele consumate seara ajuta digestia si duc la arderea caloriilor acumulate in timpul zilei.

Cel mai mare control asupra metabolismului il putem avea prin intermediul activitatii fizice. Din pacate ritmul de viata cotidian nu ne permite efectuarea de exercitii in fiecare zi, mai ales daca sunteti una dintre milioanele de persoane care lucreaza in fata calculatorului in fiecare zi. Cu cat va miscati mai putin cu atat va veti simti mai putin puternic. E important sa faceti miscare chiar si 30 de minute pe zi. Incercati sa mergeti la servici pe jos sau coborati din tramvai cu o statie mai repede, parcati masina mai departe de locul de munca, orice numai sa faceti miscare. In acest fel nu veti avea batai de cap in lupta cu kilogramele iar corpul va da semne clare de vigoare. Pana si foitul dintr-o parte intr-alta duce la arderea caloriilor. Sunt insa si oameni norocosi care orice ar manca tot nu se ingrasa. Cativa specialisti au observat ca acele persoane fac intotdeauna miscare, fie dau din picioare atunci cand asculta o melodie, alearga dintr-un loc in altul, cand dorm se muta dintr-o parte in alta a patului, se foiesc in scaun atunci cand sunt in fata calculatorului sau n-au stare nici la masa, ceea ce duce la arderea mai multor calorii decat in cazul unei persoane mai linistite.
rocesul ireversibil al imbatranirii nu-l putem opri dar putem sa minimalizam cat mai mult efectele adverse ce vin odata cu trecerea anilor daca facem miscare.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic