joi, 26 iunie 2014

DISTRIBUTIA ERUPTIEI PSORIAZISULUI

DISTRIBUTIA ERUPTIEI  PSORIAZISULUI
Dupa descrierea leziunilor elementare ale psoriazisului, cat si ale diverselor aspecte pe care ele le pot lua in cursul evolutiei bolii, sa vedem acum modul cum aceste elemente sunt dispuse pentru a constitui eruptia psoriazica in ansamblul sau. In primul rand, eruptia psoriazica prezinta o oarecare simetrie in ce priveste distributia sa generala, cat si o predilectie particulara pentru anumite regiuni, printre care semnalam coatele, genunghii, pielea capului si regiunea sacrala. Acestea sunt locurile unde eruptia psoriazica incepe de obicei si unde se poate mentine uneori timp indelungat si chiar indefinit, constituind formele circumscrise sau localizate ale bolii. 
De obicei, insa, eruptia psoriazica, fie ca isi face aparitia in locurile de elctie semnalate, fie in alte parti, nu intarzie a se imprastia, raspandindu-se in diferite regiuni ale tegumentului, constituind formele zise generalizate ale bolii. In acest din urma caz, pielea este presarata aproape pe toata intinderea ei cu elemente psoriazice de dimensiuni si aspecte diferite, in raport cu varsta lor. 
Nici o portiune a tegumentului nu pare sa se bucure de imunitate fata de eruptia psoriazica, afara poate numai de regiunea cervicala posterioara. 
In schimb insa, unele teritorii cutanate sunt mai des atinse, ca: trunchiul, membrele si pielea capului, pe cand altele, ca fata si regiunile palmo-plantare, mult mai rar. In unele cazuri, eruptia intereseaza cu predilectie plicile, respectiv zonele de extensie(psoriazis inversat). Mucoasele raman totdeauna indemne de psoriazis. Pentru a evita orice confuzie, amintim ca ceea ce se descria odinioara sub numele de psoriazis bucal, nu este in realitate altceva decat ceea ce numim astazi leucoplazia. 
in unele regiuni ale corpului, eruptia psoriazica poate imbraca un aspect deosebit de cel obisnuit, din cauza modificarilor pe care conditiile anatomice locale le pot imprima leziunilor elementare. Aceste aspecte regionale sunt important de cunoscut, din cauza erorilor de diagnostic la care ar putea da nastere cand ele nu coexista cu leziuni tipice in restul corpului. 
Asa, de exemplu, in pielea capului psoriazisul se prezinta sub forma unor placi de marimi variabile, uneori, confluente, acoperite cu scuame groase, formand niste ridicaturi din cele mai caracteristice la pipait. Scuamele sunt uscate si mai aderente decat pe corp si semn important, sunt strabatute perpendicular de peri, care nu sunt nici culcati, nici aglutinati ca in unele dermatoze scuamoase exsudative. In plus, perii nu sunt alterati in culoarea si structura lor si nu au nici o tendinta la cadere, ca in unele forme de seboreide si nici la frangere ca in unele dermatofitii. 
La nivelul plicilor, scuama psoriazica nu este vizibila, ea fiind macerata de sudoare si eliminata pe masura ce se formeaza. In asemenea conditii, eruptia se prezinta sub aspectul unor placarde rosiatice, infiltrate, uneori de aparenta umeda, sau usor lichenificate. 
Unghiile sunt si ele adesea atinse in psoriazis, mai ales in cazurile invechite. Uneori suprafata unghiei este presarata cu mici depresiuni punctiforme, ca sI cand ar fi intepata cu ace. Alteori, suprafata unghiei este strabatuta de niste striatii paralele, dispuse, fie transversal, fie longitudinal. Ambele alteratii semnalate sunt simple expresii ale unor tulburari trofic ale matricei si nu au nici o semnificatie diagnostic precisa, ele putand fi intalnite intr-un mare numar de alte micoze. O leziune caracteristica pentru psoriazis este aceea care se traduce printr-un fel de ingrosare cornoasa a marginilor laterale ale unghiilor sau a extremitatilor lor libere, conducand la un fel de faramitare a lor si la o dezlipire mai mult sau mai putin intinsa a unghiilor de patul unghial. 
Eruptia psoriazica nu este insotita de obicei de nici o senzatie subiectiva. Mancarimi se pot totusi observa, uneori, in cursul unor izbucniri acute, mircopapuloase, sau la persoanele nervoase si la alcoolici.

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic