marți, 10 august 2021

Fenomenul Raynaud

Fenomenul Raynaud

       Frigul este, fără îndoială, factorul care declanșează cel mai des apariția fenomenului Raynaud, însă nu este singurul.        Traumele, stresul emoțional, unele medicamente și chiar unele substanțe chimice din fumul țigărilor pot să contribuie la apariția acestui fenomen.

       Este o afecțiune care poate fi clasificată primar și secundar.

       Fenomenul Raynaud primar se poate manifesta în intervalul de vârstă 15-45 de ani și poate să afecteze în afară de degete și buzele, limba și nasul.

       Cel secundar este asociat bolilor reumatice sistemice, ca de exemplu boala arterială ocluzivă, lupus eritematos sistemic, scleroza sistemică, poliartrita reumatoidă sau dermatomiozita.

       Pentru a contracara efectele frigului asupra pacienților care suferă din cauza fenomenului Raynaud, există câteva măsuri generale recomandate.

       Este ideal să evite cât de mult se poate expunerea prelungită la temperaturi scăzute, să poarte mănuși, fular, căciulă și șosete suficient de călduroase dacă este nevoie. De asemenea, ar fi bine să renunțe la fumat. Se recomandă și stoparea adminstrării medicamentelor beta-blocante, însă doar după ce aveți acordul medicului specialist.

------------------------

 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic