vineri, 13 mai 2022

Ce este placebo



        Ce este Placebo
    Placebo provine din forma la viitor a verbului „placeo – a plăcea", care poate fi tradus prin „voi plăcea".
    Efectul Placebo este un termen utilizat frecvent în arealul medical, pentru a desemna o substanță inactivă din punct de vedere chimic, dar care conduce la o îmbunătățire reală, cuantificabilă, fără bază într-un tratament real, a stării de sănătate a unui pacient.
    Placebo a fost utilizat mai ales în studii clinice și experimente medicale pentru a testa eficacitatea tratamentelor medicale noi.
    Pacienții sunt împărțiți în două grupuri: grupul Placebo și grupul de lucru; pacienții din grupul de lucru primesc medicamentul testat, în timp ce grupul Placebo primește o substanță neutră, inactivă.
    În acest fel, cercetătorii pot măsura dacă medicamentul real funcționează, comparând modul în care ambele grupuri de pacienți reacționează.
    Dacă ambele grupuri au același tip de reacție, fie că este o ameliorare a simptomelor sau nu, se consideră că medicamentul nu funcționează și nu va trece testul.
    Placebo este de 2 tipuri:
•    Placebo inactiv: se referă la o substanță inactivă medical, cu un conținut neutru;
•    Placebo activ: se referă la un medicament ce are efect farmacologic recunoscut, dar care nu este așteptat să producă un efect anume în cazul respectivei afecțiuni.
    Efectul Placebo a fost îndelung studiat, concluziile fiind concentrate pe relația dintre minte și corp.
    Specialiștii consideră că acest efect se fondează pe speranța – conștientă sau inconștientă – a unei persoane cu o anumită afecțiune medicală, că se va însănătoși.
    Prin urmare, dacă o persoană se așteaptă ca medicamentul pe care l-a luat (deși el este inactiv din punct de vedere medical) să producă un efect pozitiv, atunci este foarte posibil ca propria chimie a organismului să producă efecte similare celor pe care le-ar fi putut provoca un medicament real, activ medical.
    Efectul Placebo este declanșat de încrederea persoanei în beneficiile tratamentului și în așteptările de a se simți mai bine, mai degrabă decât de caracteristicile Placebo-ului în sine.
    Deși Placebo era folosit mai ales în studiile clinice pentru descoperirea unor medicamente noi și în anumite experimente medicale, datorită capacității demonstrate de a produce modificări asupra organismului, acum Placebo este studiat la scară largă și ca tratament de sine stătător.
    Există grade de reacție la Placebo:
o injecție declanșează un efect mai mare decât administrarea unei tablete;
două tablete produc un efect mai mare decât una singură.
    Concluzii
    Deși mecanismul de funcționare al efectului Placebo nu este în totalitate cunoscut, rolul jucat de minte în vindecarea propriului organism este de necontestat.
    O atitudine pozitivă întotdeauna ajută, indiferent de împrejurare.
    Se spune că încrederea în puterea vindecătoare a unei terapii reprezintă deja primul pas din drumul spre vindecare.     Mentalitatea noastră poate influența modului în care ne simțim și acționăm.
 

Niciun comentariu:

Videoclip psoriazis

STOP PSORIASIS -VIDEO

Trafic